Cele mai frecvente întrebări despre implantul dentar - Dental Studio
Implantologie

Fie că este vorba doar de un dinte lipsă sau mai mulți, stomatologia modernă oferă posibilitatea de înlocuire a acestora cu implanturi dentare. Acestea înlocuiesc cu succes protezele dentare, oferind mai multă stabilitate și fiind în același timp mai durabile.

Deoarece este o intervenție relativ nouă, care se realizează în mai mulți pași, ridică multe semne de întrebare pentru pacienți înainte de a ajunge în fața medicului stomatolog. Am reunit cele mai frecvente întrebări pe care le primim în clinică în acest articol.

Aveți alte nelămuriri? Vă așteptăm la unul dintre specialiștii Dental Studio!

De la ce vârstă îmi pot pune implanturi dentare?

Persoanele cărora li se recomandă implanturile sunt cele care au pierdut, din diverse motive, unul sau mai mulți dinți, și care nu au probleme de sănătate ce pot împiedica recomandarea implanturilor. Implanturile se pot insera de îndată ce s-a încheiat perioada de creștere, adică după 18 ani.

Inserarea implantului dentar este dureroasă?

Intervenția de inserare a implanturilor dentare nu este dureroasă, aceasta fiind realizată cu anestezie locală. După inserarea implanturilor, pe perioada vindecării, intensitatea durerii este moderată și nu o depășește pe cea a unei extracții dentare. Utilizarea anesteziei locale îi oferă medicului posibilitatea de a comunica cu pacientul în timpul intervenției. Există și situații când se poate recurge la anestezie totală la pacienții anxioși sau care sunt supuși unor intervenții mai complexe. Cazurile în care se folosește anestezia totală în implantologia orală sunt foarte rare. Durata intervenției variază în funcție de numărul implanturilor inserate și complexitatea cazului.

Care este procedura corectă de îngrijire înainte și după inserarea implantului dentar?

La fel ca și dinții naturali, implanturile dentare necesită o igienă orală corespunzătoare, dar și vizite la medicul stomatolog. Perioada de refacere diferă în funcție de cazul fiecărui pacient și de complexitatea acestuia. Înainte de inserarea unui implant dentar se recomandă administrarea de antibiotice pentru a minimiza riscul apariției unei infecții. Implanturile trebuie îngrijite la fel ca dinții naturali, prin periaj de două ori pe zi, utilizarea apei de gură și a aței dentare. Totodată, dantura trebuie igienizată profesional o dată la 4 sau 6 luni.

Pot fi observate implanturile în dantura finală?

Nu există nicio diferență între implanturi și dinții naturali. Implanturile înlocuiesc perfect rădăcina dinților naturali, iar singura metodă prin care se poate observa un implant este radiografia dentară, unde se va vedea opacitatea titanului. Coroana dentară care este montată peste șurub va arăta la fel ca un dinte natural, atât din punct de vedere al texturii, cât și a culorii.

Organismul poate respinge implanturile dentare?

Organismul acceptă implantul în proporție de 98% din numărul total de cazuri, acesta fiind compus din materiale 100% biocompatibile. Există puține cazuri în care organismul poate respinge un implant dentar, cel mai des întâlnite motive fiind:

  • Existența unor afecțiuni medicale (diabet sau boli cardiovasculare);
  • Lipsa unei igiene orale corespunzătoare, după efectuarea implantului;
  • Pacientul are alergie la materialele folosite pentru confecționarea implantului;
  • O lucrare realizată de un medic stomatolog neprofesionist.
  • Bruxismul (scrâșnirea dinților);

Cele mai comune semne de respingere a unui implant dentar:

  • Inflamație sau sângerare în zona implantului;
  • Dificultăți la masticație și înghițire;
  • Mobilitatea implantului;
  • Disconfort și durere;
  • Inflamarea gingiei;
  • Retragerea gingiei.

Medicul stomatolog va stabili care este tipul de implant necesar, fiecare tratament fiind personalizat în funcție de nevoile pacientului. Clinica Dental Studio este echipată cu tehnologie modernă, ce permite oferirea de soluții protetice personalizate pentru fiecare caz. Astfel, planul de tratament se realizează prin îmbinarea informațiilor oferite de tomografia computerizată cu detaliile furnizate de scanarea intraorală. Beneficiul pentru pacient este atât reducerea vizitelor la medicul stomatolog pentru măsurătorile specifice, care sunt obținute într-o singură consultație, cât și o rată de succes ridicată a intervenției. Vă așteptăm!

Credit photo: www.freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *